Ordinul: Carnivora | Familia: Canidae
Biologie: Mamifer de talie medie, asemănător lupului dar mai mic, cu lungimea corpului de 105-130 cm și greutatea de 10-15 kg. Specia se remarcă prin plasticitate ecologică ridicată și prolificitate, ocupând noi teritorii prin migrații sezoniere de 70-100 km. Împerecherea are loc în ianuarie-februarie; în martie-aprilie femela naște 4-6 pui. Masculii participă activ la îngrijirea și educația progeniturii.
Habitat: Ecosisteme silvice, ecosisteme palustre și stufărișuri în luncile apelor curgătoare. S-a adaptat foarte bine și în apropierea mediului uman.
Rol Ecologic: Specie cu regim alimentar omnivor: rozătoare, păsări acvatice, fazani, iepuri, ieduți de căprior, animale domestice, fructe și legume (pepeni). Consumă frecvent hoituri, acționând ca factor de răspândire pentru diverse infecții și paraziți. Longevitatea în libertate este de 12-14 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Carnivora | Familia: Canidae
Biologie: Vulpile trăiesc solitar sau în grupuri familiale. Sapă vizuini cu cel puțin două ieșiri, ce pot fi folosite mai mulți ani. Împerecherea are loc la sfârșitul lunii ianuarie – prima decadă a lunii februarie. Femela se reproduce o dată pe an, naște de obicei 6-8 pui. Ating maturitatea sexuală la 10 luni.
Habitat: ecosisteme silvice, de stepă, de luncă, stâncării, agrocenoze.
Rol Ecologic: Sunt omnivore, se hrănesc preponderent cu rozătoare, care constituie
cca 70% din dietă, dar consumă și păsări, iepuri, uneori pești, reptile, insecte, uneori
și hrană vegetală. Durata medie de viață în natură este de 5 – 6 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Carnivora | Familia: Felidae
Biologie: Felină de talie mică, cu lungimea corpului de 75–90 cm și masa de 3–8 kg. Este un animal singuratic, cu auzul și văzul foarte bine dezvoltate, activ în special nocturn. Perioada de împerechere are loc în februarie-martie; după o gestație de circa 70 zile, femela naște 3-6 pui. Puii devin capabili să-și urmeze mama la vânătoare după o lună, iar de la aproximativ 3 luni pot vâna singuri.
Habitat: Păduri cu mulți arbori bătrâni și hățișuri mai puțin frecventate, zone arboricole-arbusticole ale agrocenozelor.
Rol Ecologic: Prădător care atacă după o pândă îndelungată, urmată de un salt exploziv. Se hrănește îndeosebi cu rozătoare, iepuri, șopârle, broaște, păsări și pești, atacând ocazional și iezi de căprioară. Durata de viață în natură este de 10–12 ani.
Statut de Conservare: Listată în Cartea Roșie a Republicii Moldova [VU] și în Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Carnivora | Familia: Mustelidae
Biologie: Mamifer de talie mică, cu lungimea corpului de 38-55 cm și greutatea de 0,9-1,6 kg. Este un animal solitar și un cățărător excelent, adaptat pentru vânătoarea în coronamentul arborilor. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 14 luni. Perioada de gestație este lungă, nașterea celor 3-5 pui având loc în aprilie, aceștia devenind independenți după 3-4 luni. Simțurile (vederea, auzul și mirosul) sunt foarte bine dezvoltate.
Habitat: Regiuni împădurite de foioase și mixte, incluzând pădurile Codrilor Centrali, luncile Nistrului și Prutului, pădurile insulare și, recent, zonele împădurite ale localităților. Se adăpostește în scorburi.
Rol Ecologic: Vânător nocturn cu dietă diversificată: rozătoare, păsări, insecte, broaște, reptile, fructe de pădure și ocazional melci, pești sau iepuri. La rândul său, este vânat de vulpe, șacal, lup, bufniță si acvile. Longevitatea în natură este de circa 10 ani.
Statut de Conservare: Listată în Cartea Roșie a Republicii Moldova [VU] și în Lista Roșie a IUCN – EN în Europa.
Ordinul: Carnivora | Familia: Mustelidae
Biologie: Cel mai mic mamifer carnivor, cu corpul zvelt și lungimea de 13–26 cm și greutatea de 30–250 g. Este un răpitor solitar, foarte agil și agresiv, activ preponderent nocturn. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de un an. Perioada de împerechere începe în martie-aprilie; după o gestație de 34–37 de zile, femela dă naștere la 4–7 pui, îngrijiți exclusiv de aceasta. Puii devin independenți la 3–4 luni.
Habitat: Păduri, perdele forestiere, terenuri agricole, lunci, bălți, stâncării și zone antropizate (grămezi de lemne, grajduri). Utilizează galeriile rozătoarelor pe care le vânează.
Rol Ecologic: Se hrănește preponderent cu rozătoare (șoareci, hârciogi, popândăi), dar atacă și iepuri, păsări, broaște sau reptile. Durata medie de viață în natură este de 5-6 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.