Ordinul: Rodentia | Familia: Sciuridae
Biologie: Specie colonială, are activitate diurnă și hibernează din august până în martie, în funcție de condițiile climatice. Femela naște 5-7 pui în aprilie, care devin independenți și colonizează noi sectoare în doar o lună.
Habitat: ecosisteme de pajiște și stepă
Rol Ecologic: Fiind fitofag, se hrănește cu bulbi și rizomi, emițând semnale de alarmă stridente în caz de pericol. Servește ca hrană pentru mamifere carnivore și păsări de pradă.
Statut de Conservare: Specie rară, inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova (VU) și în Lista Roșie a IUCN (EN).
Popândău cu pete (Spermophilus suslicus)
Ordinul: Rodentia | Familia: Sciuridae
Biologie: Specie colonială, are activitate diurnă și hibernează din august-septembrie până în februarie-martie. Femela naște 5-7 pui în martie-aprilie, care apar la suprafață în iunie și colonizează noi sectoare după o lună.
Habitat: pășuni și zone deschise.
Rol Ecologic: Fiind fitofag, se hrănește cu bulbi, rizomi și semințe (uneori insecte), emițând semnale de alarmă stridente în caz de pericol. Servește ca hrană pentru mamifere carnivore și păsări de pradă.
Statut de Conservare: Specie inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova (VU) și în Lista Roșie a IUCN (EN).
Pârș de alun (Muscardinus avellanarius)
Ordinul: Rodentia | Familia: Gliridae/ Myoxidae
Biologie: Specie nocturnă, de talie mică (17 – 20 g). Perioada de gestație durează 22 – 24 de zile, după care se nasc 5-6 pui. După aproximativ 40 de zile, puii devin independenți, iar spre sfârșitul lunii iulie încep să ducă o viață de sine stătătoare.
Habitat: Este adaptat pentru viața arboricolă (în coronamentul copacilor și în tufișuri). Hibernează la sol, sub bușteni sau frunziș. Primăvara cuibărește în subarboret, preferând sectoarele cu alun.
Rol Ecologic: Consumă fructe de pădure și nuci, alunele fiind esențiale pentru acumularea grăsimii înainte de hibernare. Vara, în perioadele cu vreme rece și umedă, cu hrană insuficientă, economisește energie intrând în amorțire – se ghemuiește într-o minge și adoarme. Durata medie de viață este de cca 3 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Pârș comun (Glis glis)
Ordinul: Rodentia | Familia: Gliridae/ Myoxidae
Biologie: Specie nocturnă, de talie medie (120 – 150 g). Sezonul de reproducere începe de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii august, însă, nu se reproduc în fiecare an. Perioada de gestație este de 25 – 30 de zile, femela de regulă naște 4-5 pui. Se maturizează sexual în după a doua hibernare.
Habitat: Preferă pădurile și livezile bătrâne cu scorburi. În Moldova, se găsește în Codrii Centrali; este rară în nord și lipsește în sud.
Rol Ecologic: Consumă semințe și fructe, uneori insecte, ouă și pui de păsări. Trăiește aproximativ 5 ani.
Statut de Conservare: Listat în Cartea Roșie a Republicii Moldova [VU], și în Lista Roșie a IUCN – LC.
Pârș de pădure (Dryomys nitedula)
Ordinul: Rodentia | Familia: Gliridae/ Myoxidae
Biologie: Specie nocturnă, foarte teritorială, trăiește în grupuri și petrece mult timp în copaci. Greutate - 20-34 g. Hibernează din octombrie-noiembrie până în aprilie. Perioada de reproducere începe în a doua jumătate a lunii aprilie. La reproducere participă și indivizii tineri, născuți anul trecut. Perioada de gestație durează aproximativ patru săptămâni. Femelele de peste 3 ani nasc 6-7 pui, cele tinere – 2 – 5 pui. Devin maturi sexual în anul următor.
Habitat: Se întâlnește în majoritatea pădurilor, în fâșiile de păduri plantate, în livezi, în șiruri de copaci de-a lungul drumurilor.
Rol Ecologic: După hibernare hrana de bază o alcătuiesc nevertebrate mici, pui de păsări, muguri, lăstari și părțile verzi ale plantelor, după care se hrănește predominant cu fructe, nuci și semințe.Durata medie de viață este de 4 – 5 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Rodentia | Familia: Sciuridae
Biologie: Specie solitară și activă în timpul zilei. Împerecherea începe în februarie - martie, și în timpul verii – iunie-iulie. Cuibul este bine camuflat în coroanele copacilor sau în scorburi și căptușit cu frunze uscate. Femela naște de 1-2 ori pe an, în mediu câte 3 pui. Gestația durează aproximativ 38–40 de zile. Puii la două luni devin independenți.
Habitat: Se întâlnește în majoritatea pădurilor, în parcurile și scuarurile din localitățile rurale și urbane.
Rol Ecologic: Se hrănește preponderent cu alune, nuci, semințe, sâmburi și fructe de pădure, consumă și insecte. Perioada de viață este de 6 – 8 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Rodentia | Familia: Cricetidae
Biologie: Specie semiacvatică, care face galerii în maluri și diguri. Greutatea: 700-1800 g. Un înotător excelent, care poate rămâne sub apă până la 17 minute.Datorită unei substanțe mirositoare- mosc, bizamul își delimitează teritoriul. Reproducerea are loc din primăvară până în toamnă. Se împerechează de mai multe ori. O femelă naște de 3-4 ori pe an. Gestația durează 21-30 zile, după care femelele nasc 2-14 pui.
Habitat: malurile bazinelor acvatice cu vegetație bogată.
Rol Ecologic: Consumă plante acvatice, dar mănâncă și hrană de origine animală. Dușmanii naturali sunt vulpea, eretele de stuf, vidra etc. Poate produce pagube prin galeriile pe care le construiește în diguri. Longevitate – 4 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Rodentia | Familia: Muridae
Biologie: Rozător de talie mică (20-50 g). Reproducerea are loc din martie până în octombrie. Are 3-5 gestații pe an, iar o femelă naște în mediu 6 pui. Sunt înțărcați la trei săptămâni și ating maturitatea sexuală la câteva luni. Sapă vizuini la o adâncime mică. Are activitate nocturnă vara și predominant diurnă iarna. Nu hibernează.
Habitat: păduri, terenuri cultivate, vii, livezi, pajiști și mlaștini, pășuni și grădini, zone urbane, în special în sectoare umede.
Rol Ecologic: Dieta este variată și include părțile verzi ale plantelor, rădăcini, semințe, fructe de pădure, nuci și insecte. Longevitatea este de 1-2 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Rodentia | Familia: Cricetidae
Biologie: Rozător semiacvatic cu o greutate de 60-140 g. Perioada de reproducere începe în martie și continuă până în octombrie. Femela are 2-4 gestații pe an, născând în medie 7 pui, care devin maturi la vârsta de 50-70 zile. Își fac vizuini pe malurile râurilor, în șanțuri și la marginea iazurilor. Trăiesc în galerii sau cuiburi terestre, dar și în stuf, unde își construiesc cuiburi rotunde. Uneori se deplasează în pădure, câmpuri și grădini. Iarna trăiesc sub zăpadă.
Habitat: ecosisteme acvatice (malurile bazinelor acvatice, cu vegetație abundentă).
Rol Ecologic: Este hrana de bază a multor specii de animale răpitoare. Poate cauza daune semănăturilor, însă în Moldova efectivul este mic și nu provoacă daune considerabile agriculturii. În sălbăticie, trăiesc aproximativ cinci luni, iar în captivitate, până la doi ani și jumătate.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Rodentia | Familia: Muridae
Biologie: Rozător de talie mică (20-50g). Reproducerea are loc din martie până în octombrie. Gestația durează aproximativ 25 de zile, iar o femelă poate naște 2-11 pui. Sunt înțărcați la trei săptămâni și ating maturitatea sexuală la câteva luni. Nu hibernează.
Habitat: ecosisteme forestiere, plantații, perdele, desișuri de subarboret, livezi, terenuri agricole din apropierea ecosistemelor forestiere.
Rol Ecologic: Este granivor, suplimentându-și dieta cu până la 20% hrană din nevertebrate. Este un foarte bun cățărător, ocupă cuiburile artificiale pentru păsări. Își dobândește hrana în copaci sau în pământ. Longevitatea este de 1-2 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Rodentia | Familia: Cricetidae
Biologie: Rozător activ în amurg și noaptea. Sapă un complex adânc de vizuini, care se poate extinde până la 150 cm sub suprafața solului. Nu hibernează, iar reproducerea are loc în timpul verii. O femelă poate avea până la trei fătări (sau rânduri de pui) pe an, scoțând în medie câte 6-7 pui la fiecare fătare, dar variază de la doi la treisprezece. Perioada de gestație durează trei săptămâni.
Habitat: populează livezile nevalorificate, câmpurile cu graminee, ierburi furajere, perdelele forestiere, mai rar întâlnit în zona de stepă.
Rol Ecologic: Consumă rădăcini, părți verzi ale plantelor și semințe. Spre deosebire de alte specii de rozătoare, consumă și hrană animală: moluște, omizi, larve de insecte, gândaci. Longevitatea este de 1-1,5 ani.
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Ordinul: Rodentia | Familia: Cricetidae
Biologie: Rozător de talie mijlocie. Perioada de reproducere durează din februarie până în octombrie, dar poate continua și iarna în condiții optime. Gestația durează 3 săptămâni, o femelă având 2–5 fătări pe an, cu o medie de 6 pui. Primăvara procesul se prelungește, însă la coacerea grânelor intensitatea înmulțirii scade brusc.
Habitat: zonele de stepă și silvostepă. Terenuri deschise cu vegetație naturală, dar și culturile agricole – plante perene furajere, graminee, porumb, floarea-soarelui.
Rol Ecologic: În anii de reproducere în masă poate provoca daune importante culturilor prin hrănirea cu părțile verzi de plante, rădăcini și tuberculi, semințe, rădăcini, bulbi și coajă de copac. Este hrana de bază pentru speciile de mamifere carnivore, păsări răpitoare, șerpi miofagi. Longevitatea este de 1-1,5 ani
Statut de Conservare: În Lista Roșie a IUCN – LC.
Date de contact:
+37322739786
+37379560005
vicnistreanu@gmail.com
alinalarion68@gmail.com